Energetsko certificiranje

Energetski certifikati predstavljaju obvezni dokument prilikom prodaje nekretnina, te davanja istih u najam.

Kvalitetno izrađen energetski certifikat, sa pripadajućim izvještajem, predstavlja korisnu informaciju o stanju energetskih sustava nekretnine, mjestima najvećih gubitaka, te najisplativijim mjerama za smanjenje potrošnje energije u objektu.

Također, ovakav kvalitetno izrađen dokument predstavlja prvi korak uz procesu apliciranja za bespovratna sredstva iz domaćih i EU fondova.


Najsigurniji način da dugoročno uštedite na računima za potrošenu energiju je kroz analizu postojećeg stanja, pravilno planiranje i točni proračun Vaših energetskih potreba.
Naručite vaš energetski certifikat još danas

Energetski certifikat je dokument kojim se pruža informacija vlasnicima i korisnicima zgrade o energetskim svojstvima zgrade ili neke njezine samostalne cjeline, učinkovitost energetskog sustava i kvalitetu vanjske ovojnice zgrade sa pripadajućim otvorima na istoj. Skupa sa izvještajem o energetskom pregledu građevine dobija se detaljan uvid u trenutnu potrošnju energenata i izrada okvirnog proračuna o poboljšanju energetske učinkovitosti obnavljanjem pojedinih dijelova objekta te povratom investicije provedene obnove samim time i određen postotak smanjenja potrošnje energenata kao i same uštede.

Poboljšavanjem energetske učinkovitosti zgrade uvelike utječe na kvalitetu života vama i vašim ukućanima i što je najbitnije na smanjenje troškova energije s time i troškova održavanja.

Kolika je cijena energetskog certifikata?

Cijene energetskog certificiranja variraju s obzirom na kvadraturu objekta koji je predmet pregleda, te na sustav koji se koristi za zagrijavanje prostora. Iako postoje propisane cijene od strane Hrvatske udruge energetskih certifikatora, tržišne cijene su manje. Dodatna ušteda se ostvaruje ukoliko se ostvari dogovor sa susjedima pa se certificira više stanova ili cijela zgrada.

Da li je moguće ostvariti prodaju ukoliko se ne posjeduje energetski certifikat?

Bitno je napomenuti sljedeće, ukoliko se sklopi kupoprodajni ugovor za nekretninu bez energetskog certifikata on je i dalje pravovaljan. Ukoliko kupac nekretnine zatraži od vlasnika tj. prodavatelja predočenje energetskog certifikata a vlasnik ga ne posjeduje, moguća je prijava Državnom inspektoratu gdje prodavatelj može podleči kazni ako je pravna osoba od 20 do 100 tisuća kuna a ukoliko je fizička osoba 10 tisuća kuna.

Tko je obvezan posjedovati energetski certifikat?

Od 2013. godine energetski certifikat obvezne su imate sve privatne i pravne osobe koje prodaju nekretninu, dok od 1. siječnja 2016. godine , obveza se proširuje i na sve privatne iznajmljivače nekretnina.